Tuesday, January 11, 2011

Bersabar Memasuki Tahun Baru 2011M

Cara kita melihat sesuatu masalah banyak menentukan sikap dan pandangan kita, positif atau negatif. Melihat sesuatu masalah bertemu dengan masalah (atau permasalahan) tersebut. Bersyukurlah sebagai satu kesempatan untuk membangunkan diri atau melihat masalah tersebut sebagai satu perkara yang bakal memusnahkan kita, terpulang cara mana dan dari sudut mana hendak kita pandang dan menghadapi masalah tersebut. Kita seharusnya bersyukur dengan sesuatu kesempatan yang telah diberiNya yang membolehkan kita menjadi lebih berjaya dalam hidup atau menjadikan kita berupaya untuk menganalisis permasalahan yang seterusnya membolehkan kita mentarbiah diri kearah menjadi seorang yang lebih bersikap positif, lebih yakin dan lebih bersyukur.
Nabi Muhammad SAW bersabda: "Sesungguhnya kejayaan bersama-sama dengan kesabaran, kelapangan bersama-sama dengan kesusahan dan sesungguhnya berserta dengan kepayahan adalah kesenangan"

Firman Allah SWT: "Katakanlah (wahai Muhammad, akan firmanKu ini, kepada orang-orang yang berakal sempurna itu): “Wahai hamba-hambaKu yang beriman! Bertaqwalah kepada Tuhan kamu. (Ingatlah) orang-orang yang berbuat baik di dunia ini akan beroleh kebaikan (yang sebenar di akhirat). dan (ingatlah) bumi Allah ini luas (untuk berhijrah sekiranya kamu ditindas). Sesungguhnya orang-orang yang bersabarlah sahaja yang akan disempurnakan pahala mereka dengan tidak terkira.” (39:10)

gambar hiasan > pokok-pokok pinang banyak terdapat di Kg Lipat Kajang, dan buah pinang yang masak dan juga yang muda mahal harganya dipasaranLipat Kajang people (or decendents) are encouraged to participate& contribute (Orang Lipat Kajang, atau keturunan, di jemput memberi sumbangan idea)

2 comments:

  1. Just saw it and its very good. Thanks for the post.

    ReplyDelete
  2. asssalamu alaeikom....
    visit my bllog ok..

    ReplyDelete