Tuesday, November 24, 2009

a couple of e-mails from me to musani.

Terima kaseh di atas kesenangan hati sdr untuk mendapatkan buah fikiran saya tentang blog sdr.

Blog sdr memang '1st class' dan sdr telah mendapat banyak 'following'. Di antara 'following2' tu saya percaya ada beberapa orang anak LK.

Yang saya akan tuliskan ini ada lah hanya buah fikiran peribadi saya sahaja, dan saya tidak pernah di lateh menjadi seorang penulis.

Sesuatu blog itu ada 2 perkara yang sangat penting. Satu ialah untuk mendapatkan minat am dan satu lagi untuk mendapatkan minat individu. Selain dari tulisan tentang kepakaran di dalam satu2 subject atau bidang.

Saya percaya sdr menulis blog ini sebagai peribadi dan objektif asal sdr pada asalnya (pada fikiran peribadi saya) ia lah untuk menguji sejauh mana kepakaran sdr menulis dan juga untuk memberi maklumat tentang Kg Lipat Kajang, dan berita2 yang ada kaitan dengan Kg Lipat Kajang khas nya dan apa2 yang ada perhubungan deng KLK dan juga seseorang atau semua penduduk KLK. Objektif sdr itu telah tercapai (pada pendapat peribadi saya) dengan cemerlang nya. MORE >>>>


Apa yang memeranjatkan? Tulisan Sdr memang bagus. Dan Sdr memerhatikan sesuatu benda itu dari segi objektif, tanpa menunjukkan emosi Sdr. Sdr matang dan Sdr professional. Itu lah yang di perlukan sebagai seorang penulis, bukan sahaja untuk blog tetapi juga penulis cetakkan lain. Sdr ada talent untuk menulis, bukan semua orang ada talent begitu. Walau tinggi semana pun kelulusan seseorang itu, kalau tak ada talent tak kan dapat menulis. Menulis sesuatu rencana tidak dapat di pelajari di bangku sekolah sungguh pun bersekolah itu mustahak, tetapi bersekolah tidak bermakna terpelajar sekira nya untuk mengejar markah berbanyak ‘A’ saja. Mungkin sekira nya Sdr telah mendapat peluang untuk belajar lebih tinggi, talent Sdr itu mungkin boleh lagi di gilap dan mungkin Sdr boleh pergi ke tahap yang lebih tinggi lagi dalam hidup Sdr.

Saya telah memberi buah fikiran dahulu itu hanya dalam pandangan peribadi dan tidak lebih dari itu. Sekiranya saya terkasar bahasa, saya mohon maaf.

Sebenarnya banyak lagi yang perlu di buat di KLK. Hanya masa dan kewangan tidak mengizinkan perkara2 itu di lakukan atau di sudahai dengan cara yang memuaskan. Dan semua kerja ini memakan masa, tanpa imbohan dari mana2 pehak. Dan seharusnya imbohan tidak di minta supaya sesuatu kerja itu di beri iktiraf tanpa meminta minta untuk di iktirafkan., MORE >>Lipat Kajang people (or decendents) are encouraged to participate& contribute (Orang Lipat Kajang, atau keturunan, di jemput memberi sumbangan idea.

No comments:

Post a Comment